3. Paraguai (1811)

ANTECEDENTS:

Al produir-se la revolució de Maig de 1810, Buenos Aires va tractar d'incorporar sota la seva jurisdicció les vuit Intendències que conformaven el Virregnat del Riu de la Plata, buscant ser reconegudes com a autoritat successora. El paraguaians no ho acceptaren i es veia imminent un conflicte armat que es donaren amb la Batalla de Paraguarí i Tacuary.

EMANCIPACIÓ NACIONAL:

Les batalles de Paraguarí i Tacuarí foren les precursores d'una conspiració gestada a l'oficialitat paraguaia, triomfadora. 

Fulgencio Yegros es sosllevaria a Itapua i es dirigiria a Aunsción. Blas José de Rojas havia de fer el mateix a Corrientes amb una flota de vaixells. Al apropar-se Yergos per terra, Manuel Atanasio Cabañas, li oferiria 2000 homes per atacar Asunción. Un cop arriabts fins allà, destacats oficials joves recolzarien l'acció. 

Yegros, el 16 de Maig captura els espanyols de Itapúa i la seva jurisdicció, va confiscar els embarcaments per evitar que es comuniquessin amb els portuguesos de Brasil i va viatjar cap a Asunción. Va entrar a la ciutat amb artilleria i es va entrevistar amb els companys sobre els plans a seguir. 

El comandant militar de els Forçes del Sur a Itapúa, Fulgencio Yegros, va passar a ocupar la presidencia de la Junta Superior Governativa i més tard, va ser escollit cónsul de la República, juntament amb José Gaspar de França.

Paraguai es va mantenir neutral en les guerres entre Brasil i Argentina, tot i l'aïllament internacional que suposava. 

Tot i que la independència fos innegable, no existia cap document oficial que declari la voluntat nacional de mantenir la sobirania de la República. Per corregir-ho, es va reunir un Congrés General extraordinari el 25 de novembre de 1842 i es va aprovar la declaració de la mateixa. 

Amb aquest document, es va aconseguir el reconeixement per part de l'Imperi de Brasil el 14 de setembre de 1844. Paraguai es va armar militarment amb les amenaces del govern porteny de Juan Manuel de Rosas, però amb la mediació d'Estats Units es va evitar la guerra. 

Finalment, el 17 de juliol de 1852, el ministre argentí Santiago Derqui, va reconèixer la Independència i sobirania de la República de Paraguai per la caiguda de Rosas, derrotat a Caseros, el 3 de febrer de 1852. 


Font: Las independencias Iberoamericanas.

Darrera modificació: diumenge, 28 de novembre 2021, 19:21